Recepti - Ribe - Školjke - Rakovi

30 siječnja 2009

Riblji paprikas

Za 10 osoba / 120 minuta.

Sastojci: 4 kg razne riječne ribe
1 dl ulja
60 dag crvenog luka
3 dl pirea od rajčica
5 dag mljevene crvene
paprike
2 dag ljute mljevene
paprike
8 dag soli
suhih, ljutih papričica
po želji

Priprema ribe: Ribu očistiti od kljušti i iznutrica i operemo. Ako je riba manja od 25 dag ostavimo je u komadu, a veće ribe izrežemo na komade oprilike od 25 dag. U prikladnoj posudi na vrućem ulju zapržimo na polumjesece izrezan crveni luk. Dodamo papriku, slatku i ljutu. Posolimo pa izmiješamo. Dodamo ribu i dolijemo vode da prekrije sadržaj. Po želji stavimo koju suhu papričicu. Dolijemo pire od rajčica. Kad prokuha, smanjimo temperaturu na pola i kuhamo još 30 minuta. Uz paprikaš poslužimo domaču tijesteninu. Ako želite da paprikaš bude ljut, dodajte desetak papričica. Kuhamo na laganoj temperaturi da se riba nebi raspala. Glave, jetra, ikru i mliječ možemo iskoristiti za pripremanje juhe.

Neretvanski brudet od jegulja i žaba

Za 4 osobe / 90 minuta.

Sastojci: 60 dag jagulja
40 dag žaba
15 dag crvenog luka
3 češnja češnjaka
0,5 dl maslinovog ulja
3 dl bijelog vina
3 dl pirea od rajčica
4 ljute papričice
2 dag soli

Priprema žabe: Jegulje dobro operite i ostružemo grubom krpom da ih oslobodimo sluzi. Žabama oštrim nožićem ostranimo žilice boje žive koje idu iz kralježnice u but. Jegulje izrežemo na komade dužine 5-6 cm. Crveni luk i češnjak narežemo na sitne kockice. Popržimo ih u prikladnoj posudi na vrućem maslinovom ulju. Dolijemo 3 dl bijelog vina i 3 dl pirea od rajčica. Dodamo komade jegulje. Dodamo cijele žabe. Posolimo i dodamo smrvljene ljute paprike. Kuhamo nepoklopljeno. Kad zakuha, Temperaturu štednjaka smanjimo na pola. Povremeno protresemo posudu pa poslje 40 minuta kuhanja poslužimo.

Kapice sv. Jakova sa škampima

za 4 osobe - 40 minuta.

Sastojci:4 kapice sv. Jakova
50 dag škampi
dl bešamel umaka
soli i papra po želji

Priprema školjki: Školjke otvorimo pomoću pare tako da u prikladnu posudu stavimo nekoliko žlica vode i složimo školjke. Poklopimo. Koristimo najjaču temperaturu štednjaka. Čim se školjke otvore, izvadimo meso, uklonimo škrge. Uklonimo vrećicu s crnim pjeskovitim sadržajem (papar). Školjku izribamo grubom četkom.Meso narežemo na 3-4 ploške. Škampe skuhamo u slanoj vodi. Čim zakuhaju, posudu sklonimo sa štednjaka. Ohlađene škampe očistimo od oklopa. Repiće od škampa izmiješamo s mesom školjke.Posolimo i popaprimo. 4 dublja dijela školjke napunimo nadjevom i svaku prelijemo s 1/4 bešamela. Pečemo u pećnici s jakim gornjim grijačem dok bešamel ne dobije boju starog zlata.

Kapice sv. Jakova na buzaru

Za 4 osobe / 30 minuta.

Sastojci: 4 kapice sv jakova
(Kapisanta, kapa)
0,3 dl maslinovova ulja
2 čaešnja češnjaka
1 dl bijelog vina
1 v.ž. kosanog peršina
soli i papra po želji
1 dag krušnih mrvica

Priprema školjki: Jakovljeve kapice poslažemo u prikladnu posudu s malo vode. Stavimo na štednjak na najjaču teperaturu. Poklopimo. Čim se školjke otvore, sklonimo sa štednjaka i izvadimo meso. Uklonimo škrge. Uklonimo vrećicu s crnim pjeskovitim sadržajem ("papar" - tamne organe). Na vrućem maslinovu ulju popržimo sitno kosani luk. Čim zapijeni, dolijemo vino i dodamo kosani peršin, sol i papar. Nadodamo školjke i pirjamo još 3 minute dok školjke ne omekšaju. Dodamo krušne mrvice i stalno miješajući pirjamo još 1 minutu. Prazne školjke i izribamo grubom četkom i operemo. Kad kupujemo školjke moramo obratiti pažnju da su zatvorene, jek ako su otvorene postoji velika mogućnost da su pokvarene. Kod pripremanja, kapice sv. Jakova su gotove kad im meso postane bijelo.

Pastrva s bademima

Za 2 osobe / 30 minuta.

Sastojci: 6 dag badema
50 dag pastrve
soli i papar po želji
2 dag brašna
4 dag maslaca

Priprema ribe Bademe prokuhamo 5 minuta. Ocijedimo ih i ogulimo im kožicu. Bademe još lakše ogulimo ako još vruće umotamo u čisti ubrus koji rukama gnjećimo. Tako se kožica odvaja sama od jezgre. Bademe narežemo na ploške. Pastrvu držimo rukom za glavu a nožem potežemo od repa prema glavi i tako je ostružemo od kljušti. Posušimo je ubrusom. S obje strane po bočnoj liniji zarežemo do kosti. Posolimo unutrašnost glave, trbiha i prorez te je cijelu pospemo brašnom. Na vrućem maslacu pastrvu pržimo 5 minuta, i to poklopljenu. Okrenemo je na drugu stranu. Dodamo bademe. Poklopimo i pržimo još 5 minuta. Prženu pastrvu prekrijemo prženim bademima, prelijemo maslacem od prženja i popaprimo.