Recepti - Ribe - Školjke - Rakovi

30 siječnja 2009

Pastrva s bademima

Za 2 osobe / 30 minuta.

Sastojci: 6 dag badema
50 dag pastrve
soli i papar po želji
2 dag brašna
4 dag maslaca

Priprema ribe Bademe prokuhamo 5 minuta. Ocijedimo ih i ogulimo im kožicu. Bademe još lakše ogulimo ako još vruće umotamo u čisti ubrus koji rukama gnjećimo. Tako se kožica odvaja sama od jezgre. Bademe narežemo na ploške. Pastrvu držimo rukom za glavu a nožem potežemo od repa prema glavi i tako je ostružemo od kljušti. Posušimo je ubrusom. S obje strane po bočnoj liniji zarežemo do kosti. Posolimo unutrašnost glave, trbiha i prorez te je cijelu pospemo brašnom. Na vrućem maslacu pastrvu pržimo 5 minuta, i to poklopljenu. Okrenemo je na drugu stranu. Dodamo bademe. Poklopimo i pržimo još 5 minuta. Prženu pastrvu prekrijemo prženim bademima, prelijemo maslacem od prženja i popaprimo.