Recepti - Ribe - Školjke - Rakovi

30 listopada 2008

Pečene pastrve s umakom od češnjaka

Za 2 osobe / 40 minuta

Sastojci: 70 dag pastrva
soli i papra po želji
sok od 2 limuna
0,5 dl maslinova ulja
4 češnja češnjaka
1 vezica peršina

Priprema jela: Pastrve ostružemo od krljušti, otvorimo od škržnjog do analnog otvora, izvadimo utrobu i škrge. Operemo ih i posušimo čistim ubrusom. na boku ribe postoji linija po kojoj zarežemo ribu od glave do repa. Čeličnom četkom dobro očistite gradele. Ugrijemo ih na vatri, ponovno očetkamo i premažemo nauljenom krpom. Očišćenu, opranu i osušenu ribu posolimo u šupljinu glave, trbuha i u bočni prorez. Pastrvu spustimo na gradele. Poguramo je naprjed 5 cm, pa natrag 4 cm. To nam pomaže da se riba ne zaljepi. Ribu pečemo bez zaljevanja ulja. Kad gornje oko postane mutno, ribu okrenemo. Kad iz ribe možemo izvući leđnu peraju riba je pećena ili oko raširimo bočni rez, a na kosti nema krvi, riba je spremna za posluživanje. Dok se riba peće, u eletričnoj sjeckalici napravimo umak od limunova soka, ulja, češnjaka, peršina i papra. Pečene pastrve prelijemo umakom i odmah poslužimo.

Oznake: