Recepti - Ribe - Školjke - Rakovi

30 siječnja 2009

Kapice sv. Jakova na buzaru

Za 4 osobe / 30 minuta.

Sastojci: 4 kapice sv jakova
(Kapisanta, kapa)
0,3 dl maslinovova ulja
2 čaešnja češnjaka
1 dl bijelog vina
1 v.ž. kosanog peršina
soli i papra po želji
1 dag krušnih mrvica

Priprema školjki: Jakovljeve kapice poslažemo u prikladnu posudu s malo vode. Stavimo na štednjak na najjaču teperaturu. Poklopimo. Čim se školjke otvore, sklonimo sa štednjaka i izvadimo meso. Uklonimo škrge. Uklonimo vrećicu s crnim pjeskovitim sadržajem ("papar" - tamne organe). Na vrućem maslinovu ulju popržimo sitno kosani luk. Čim zapijeni, dolijemo vino i dodamo kosani peršin, sol i papar. Nadodamo školjke i pirjamo još 3 minute dok školjke ne omekšaju. Dodamo krušne mrvice i stalno miješajući pirjamo još 1 minutu. Prazne školjke i izribamo grubom četkom i operemo. Kad kupujemo školjke moramo obratiti pažnju da su zatvorene, jek ako su otvorene postoji velika mogućnost da su pokvarene. Kod pripremanja, kapice sv. Jakova su gotove kad im meso postane bijelo.