Recepti - Ribe - Školjke - Rakovi

18 ožujka 2009

Zubatac kuhani

Sastojci: Zubatac
malo luka
ulje
malo soli
nekoliko zrna papra
nekoliko listova lovora
malo sitnog papra
limun
kvasina (ocat)
masline i kapari
malo peršina

Priprema zubaca: Zubatac se najprije par minuta umoči u toplu vodu da se ljuske lakše odstrane, zatim se izvadi drob i škrge i dobro opere. Tada se stavi kuhati u osoljenu hladnu vodu s komadom luka, malo ulja, nekoliko zrna papra i par listova lovora. Riba se kuha vrlo polagano do 1 sat, a kad se opazi da se meso počelo malo dizati od kostiju, onda je sasvim gotovo. Zubatac se pomno ocijedi i postavi na duguljasti tanjur te, dok je još vruć, polije obilato uljem i malo zapapri. Uz njega se na stolu poslužuje limun i kvasina. Svatko papri i začini po ukusu. Zato neka je uvijek na stolu limun, kvasina, ulje i papar a može biti maslina i kapara. Kuhana je riba jedino na ovaj način dobra i ukusna, pa joj ne treba drugih dodataka, osim navedenih, jer polijevanje drugih umaka i majoneza po ribi kvari tečnost ribe. Uz ribu se služi kuhana salata ili kuhana cvjetača, a ukrasi se grančicama peršina i kriškama limuna.