Recepti - Ribe - Školjke - Rakovi

08 veljače 2009

Kapice sv. Jakova sa škampima

Za 4 osobe / 40 minuta.

Sastojci: 4 kapice sv. Jakova
50 dag škampi
1 dl bešamel umaka
(vidi kako se radi bešamel umak)
soli i papar po želji

Priprema školjki: Školjke otvorimo pomoću pare tako da u prikladnu posudu stavimo nekoliko žlica vode i složimo školjke. Poklopimo. Koristimo najjaću temperaturu štednjaka. Čim se školjke otvore, izvadimo meso, uklonimo škrge. Uklonimo vrećicu s crnim pijeskovitim sadržajem ( "papar"). Školjku izribamo grubom četkom. Meso narežemo na 3-4 ploške. Škampe skuhamo u slanoj vodi. Čim zakuhaju, posudu sklonimo sa štednjaka. Repiće od škampa izmiješamo s mesom od školjki. Posolimo i popaprimo. 4 dublja dijela školjke napunimo nadjevom i svaku prelijemo s 1/4 bešamela. Pečemo u pećnici s jakim gornjim grijačem dok bešamel ne dobije boju starog zlata.