Recepti - Ribe - Školjke - Rakovi

30 siječnja 2009

Kapice sv. Jakova sa škampima

za 4 osobe - 40 minuta.

Sastojci:4 kapice sv. Jakova
50 dag škampi
dl bešamel umaka
soli i papra po želji

Priprema školjki: Školjke otvorimo pomoću pare tako da u prikladnu posudu stavimo nekoliko žlica vode i složimo školjke. Poklopimo. Koristimo najjaču temperaturu štednjaka. Čim se školjke otvore, izvadimo meso, uklonimo škrge. Uklonimo vrećicu s crnim pjeskovitim sadržajem (papar). Školjku izribamo grubom četkom.Meso narežemo na 3-4 ploške. Škampe skuhamo u slanoj vodi. Čim zakuhaju, posudu sklonimo sa štednjaka. Ohlađene škampe očistimo od oklopa. Repiće od škampa izmiješamo s mesom školjke.Posolimo i popaprimo. 4 dublja dijela školjke napunimo nadjevom i svaku prelijemo s 1/4 bešamela. Pečemo u pećnici s jakim gornjim grijačem dok bešamel ne dobije boju starog zlata.