Recepti - Ribe - Školjke - Rakovi

04 studenoga 2008

Komiška pogača

Za 4 osobe / 90 minuta

Sastojci: 1.5 dag kvasca
prstohvat šećera
60 dag brašna
0,2 maslinova ulja
25 dag crvenog luka
30 dag rajčica
prstohvat origana
0,5 dag soli
papra po želji
8 fileta slanih srdela (Inćina)

Priprema jela: Kvasac pomiješamo sa šećerom, 2 žlice brašna i 1 deci vode. Pokrijemo i ostavimo na toplom. Kad se kvasac podigne, umiješamo ga s ostatkom brašna. Umijesimo tijesto, podijelimo na pola i pokriveno ostavimo da se podigne 20 minuta. Na vrućem maslinovom ulju pržimo na polumijesece narezan crveni luk. Kad dobije boju starog zlata, dodamo oguljenu rajčicu, bez sjemenki, narezanu na kockice. Pirajmo 10 minuta. Svaku polovicu tijesta razvaljajmo zasebno. Prvo polovicom tijesta prekrijmo dno prikladne posude. Tijesto na više mjesta nabodemo vilicom. Stavimo u ugrijanu pećnicu na temperaturi od 150*C. Poslije 20 minuta na tijestu razmažemo umak od rajčica. Dodamo origano, sol i papra po želji. Ravnomjerno razdijelimo filete od slanih srdela (inćuna). Prekrijemo drugom polovicom tijesta i preklopimo krajeve. Vilicom nabodemo na nekoliko mjesta i pečemo u pećnici još 50 minuta. Ako površina tijesta naglo potamni, smanjimo temperaturu pečenja na 110*C. Pečenu pogaču premažemo s malo maslinovim uljem.

Oznake:

02 studenoga 2008

Dagnje na buzaru

Za 4 osobe / 30 minuta

Sastojci: 2kg dagnje (crne mušule)
1 dl maslinova ulja
8 češnjeva češnjaka
1 vezica peršina
2 dag krušnih mrvica
3 dl pirea od rajčica
2 dl bjelog vina
soli i papra po želji

Priprema dagnji: Školjke operemo grubom četkom ili čeličnom vunom. Iz svake dagnje iščupamo niti prianjalke. U prikladnoj posudi na vrućem ulju zapržimo sitno isjeckani češnjak. Čim zapjeni, dodamo oprane školjke. Dodamo kosani peršin. Popaprimo po želji. Dodamo krušne mrvice. Dolijemo pire od rajčica. Dolijamo bijelo vino. Kuhamo poklopljeno i povremeno promiješamo. Kad se školjke otvore, poslužimo jelo. Ako se školjke ne otvore, znači da su već prije uginule i mogu biti jako opasne.

Oznake: