Recepti - Ribe - Školjke - Rakovi

16 studenoga 2008

Bijeli bakalar

Za 4 osobe / 6 dana.

Sastojci: 30 dag bakalara
60 dag krumpira
6 češnjeva češnjaka
1 vezica peršina
soli i papra po želji
1, 5 dl maslinova ulja

Priprema jela: U hladnoj vodi bakalar namačemo 6 dana. Svaki dan mijenamo vodu i držimo ga u hladnjaku. Ima bakalara iz vakuumpaka koji se moči samo 2 dana. Namočeni bakalar stavimo kuhati u hladnou vodu. Kad prokuha, kuhamo ga 10 minuta. ocijedimo i još toplog očistimo od kože, peraja i kostiju. Vratimo ga kuhati. Dok se kuha bakalar, u hladnu i posoljenu vodu stavimo kuhati očišćeni i na tanke ploške izrezani krumpir. Bakalar nakon 30 minuta procijedimo i prelijemo ga s malo vode u kojoj se kuhao, jer ako ostane na zraku, brzo se ukruti. U prikladnu posudu slažemo red kuhanog krumpira pa red bakalara. Začinimo sitno isjeckanim češnjakom, isjeckanim peršinom, solju, paprom i maslinovim uljem. Kad poslužimo sve namirnice, posudu poklopimo i dobro protresemo. To ponavljamo dok se na vrhu jela ne pojave mjehurići. Što više protresemo, to bolje.

Oznake: